Higiena w kuchni
Praca w kuchni wiąże się z różnego rodzaju trudnymi do usunięcia, najczęściej tłustymi zabrudzeniami. Przy wyborze preparatów czyszczących należy pamiętać, by spełniały wysokie wymagania użytkowe, były bezpieczne w kontakcie z żywnością oraz by do każdej powierzchni dobrać dedykowany środek, który nie wpłynie na jej właściwości fizyczne. Najczęściej wykorzystywanymi preparatami w kuchni są środki do bieżącego utrzymania czystości wszelkich powierzchni zmywalnych, a więc uniwersalne środki rozpuszczające tłuszcze zwierzęce i roślinne. Wielokrotnie w ciągu dnia przydatne są również mleczka czyszczące usuwające uporczywe zabrudzenia i plamy ze stali nierdzewnej, ceramiki, emalii, powietrzni szklanych i armatury.
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna ze względu na łatwość czyszczenia jest powszechnie stosowana w kuchni między innymi do mebli kuchennych, chłodziarek, okapów, obramowania piekarników. Preparaty do jej pielęgnacji występują w formie pianki bezpośrednio nanoszonej na czyszczoną powierzchnię lub też w jako stężony preparat nakładany miękką ściereczką. Środki tego typu zabezpieczają przed ponownym zabrudzeniem powierzchni i utrudniają przywieranie cząstek tłuszczu np. na okapach kuchennych. Pozostawiają równomierny połysk, zapobiega powstawaniu odcisków z palców czy śladów z oleju.
Piece konwekcyjne, grille, frytkownice
Zabrudzenia powstałe w wysokiej temperaturze (spalone resztki żywności, skarmelizowane cukry, tłuszcze, które uległy polimeryzacji) nie ulegają rozpuszczeniu w wodzie i do ich usunięcia niezbędne są specjalne preparaty alkaliczne. Dzięki lepkiej konsystencji środki te nie skapują, ale przylegają do czyszczonych powierzchni, łatwo rozpuszczają i usuwają zwęglenia. Warto pamiętać, by do usuwania takich zabrudzeń nie używać środków, które doprowadzić mogą do zmatowienia powierzchni – taka pozbawiona warstwy ochronnej blacha znacznie szybciej będzie bowiem absorbować brud.
Czyszczenie okresowe
Sprzęty typu bemar, czy ekspres do kawy w miarę narastania osadu na powierzchniach wewnętrznych mających styczność z wodą, wymagają okresowego odkamieniania. Profesjonalne środki czystości skutecznie i szybko usuwają osady wapienne z urządzeń kuchennych.
Do czyszczenie chłodni, zamrażarek i innych powierzchni o bardzo niskich temperaturach przeznaczone są specjalistyczne preparaty, które znacznie obniżają obecność bakterii. Można stosować na powierzchniach osiągających do -30°C.
Mycie i dezynfekcja
Najczęściej występującymi w kuchni bakteriami są Salmonella, Escherichia Colli, Shigella. Aby zminimalizować ryzyko zatruć pokarmowych należy nie tylko odpowiednio czyścić, ale też dezynfekować powierzchnie i narzędzia kuchenne. Preparaty przeznaczone do gastronomii preparaty mają właściwości myjąco-dezynfekujące, a więc w jednym procesie rozpuszczają zabrudzenia pochodzące m.in. od tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, usuwają i zapobiegają powstawaniu nieprzyjemnych zapachów oraz działa antybakteryjnie. W celu szybkiej dezynfekcji niewielkiej powierzchni skorzystać można również z praktycznych preparatów do dezynfekcji w sprayu.