Rozwiązania do higieny rąk

Rozwiązania do higieny rąk

Przy wyborze rozwiązania do higieny rąk warto wziąć pod uwagę następujące aspekty:

  • wymagania dotyczące higieny – czy optymalne jest korzystanie z tradycyjnego mydła (np. toalety dla gości), konieczne jest stosowanie mydeł antybakteryjnych (np. kuchnia restauracyjna, branża spożywcza), czy też antyseptyków na bazie alkoholu (np. dezynfekcja chirurgiczna),
  • przepustowość miejsca – w zależności od częstotliwości mycia rąk dostępne są różne rozmiary dozowników i wkładów (700 ml – 1250 ml)
  • formę preparatu – mydło w płynie lub pianie,
  • rodzaj zabrudzenia – lekkie, wymagające dezynfekcji, ciężkie przemysłowe wymagające pasty ścierającej,
  • rodzaj dozownika – tradycyjny manualny, automatyczny bezdotykowy lub dotykowy z łokciownikiem,
  • sposób osuszania rąk – ręcznik w roli, w składce wielopanelowej, lub suszarka elektryczna,
  • oczekiwania użytkowników/prestiż miejsca – luksusowe mydła aplikowane poprzez nowoczesne i atrakcyjne wizualne dozowniki (np. łazienki w hotelach, restauracjach), czy też proste i wygodne dozowniki przemysłowe.

 

Codzienna pielęgnacja rąk w miejscach o dużej przepustowości

Z myślą o miejscach o dużej przepustowości opracowany został system bazujący na szczególnie wydajnych mydłach w pianie. Specjalny dozownik, pozwala w szybki  sposób dostarczyć skutecznie czyszczącą i łatwą do spłukania pianę. Wkład o pojemności 1 litra wystarcza na bardzo dużą liczbę 2500 dozowań, z czego każda doza to  optymalna ilość preparatu pozwalająca na dokładne umycie rąk. Piana może być stosowana często, jest delikatna dla dłoni i ma właściwości nawilżające poprawiające stan skóry. Nowoczesne i wytrzymałe dozowniki posiadają system zapobiegający kapaniu co gwarantuje najwyższą higienę i jednocześnie minimalizuje koszty.

Higiena rąk w przemyśle

Specjalne preparaty do czyszczenia rąk są w stanie pokonać nawet silne zabrudzenia. Odpowiednia formuła np. zawartość drobinek pumeksu i wyciągu z cytrusów w preparatach przeznaczonych do czyszczenia średnio zabrudzonych rąk,  pozwala na usunięcie między innymi smaru, atramentu czy też farb drukarskich.  W warsztatach samochodowych, zakładach przetwórstwa metali itp.,  gdzie konieczne jest gruntowne i wnikające w pory mycie rąk, stosuje się pasty ścierające, czyszczące efektywnie nawet tak silne zabrudzenia jak tłuszcz, olej, czy sadzę. Nowoczesne pasty posiadają świeży zapach, zawierają składniki pielęgnujące, mogą występować również w formie żelu i być aplikowane poprzez praktyczne dozowniki.
W wielu przypadkach, np. w przemyśle spożywczym, restauracjach czy firmach cateringowych, a więc w miejscach wymagających zachowania szczególnej higieny, niezbędne jest stosowanie mydeł zwalczających bakterie i drobnoustroje zgodnie z normami EN 1040 i EN 1499. Ze względu na konieczność częstego zastosowania preparaty te zazwyczaj nie zawierają środków## zapachowych ani barwiących, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia odczynów alergicznych.

Czyste ręce – podstawa w sektorze medycznym

Higiena rąk oparta na myciu i dezynfekcji zmniejsza ryzyko przenoszenia zakażeń szpitalnych. Zgodnie z wytycznymi WHO w sektorze medycznym, mycie rąk z mydłem jest zalecane w przypadku widocznego zabrudzenia, zanieczyszczenia płynami ustrojowymi lub np. po skorzystaniu z toalety czy też kontaktu z patogenami wytwarzającymi spory (np. Clostridium difficile ). W pozostałych okolicznościach, a więc w aż 90% przypadków, należy użyć specjalnego antyseptyku na bazie alkoholu.
Nowoczesne preparaty do higienicznej i chirurgicznej dezynfekcji rąk występują zazwyczaj w żelu, dzięki czemu są łatwe i przyjemne w stosowaniu,  są pakowane w sterylnie zamknięte wkłady i dozowane za pomocą automatycznych bezdotykowych dozowników. Ze względu na to, że środki te muszą być stosowane często, zawierają składniki łagodzące wpływ alkoholu na skórę lub specjalne formuły nawilżające. Preparaty te mają szerokie spektrum działania i wysoką skuteczność mikrobiologiczną zgodną z normami. Więcej na stronie „Dezynfekcja”

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *