Rękawiczki jednorazowe i ochronne
Zadaniem rękawic ochronnych jest zapewnienie ochrony rąk przed produktami chemicznymi i mikroorganizmami oraz zagrożeniami mechanicznymi. Są one zaliczane do Środków Ochrony Indywidualnej i klasyfikowane dla 3 stopni ryzyka.
Do najważniejszych przepisów i norm związanych z produkcją i użytkowaniem rękawic należą Dyrektywa Europejska 89/686/EWG oraz normy:
- EN 429:2003 zawierające wymogi ogólne
- EN 374/1 : 2003, EN 374/2 : 2003, EN 374/3 : 2003 dotyczące rękawic chroniących przed produktami chemicznymi i mikroorganizmami
- EN 388 : 2003 dotycząca rękawic chroniących przed zagrożeniami mechanicznymi
- EN 455/1 : 2003 i EN 455/2 : 2003 dotyczące rękawiczek medycznych jednorazowego użytku
W przypadku zastosowania w gastronomi konieczne jest dopuszczenie rękawiczek do kontaktu z żywnością. Dodatkowo wskazane jest uwzględnienie stopnia odporności na dłuższy kontakt z olejami i tłuszczami zwierzęcymi.
Rękawiczki ochronne, w zależności od struktury wykończenia, zapewniają różny stopień przyczepności. Podwyższoną przyczepność rękawiczek jednorazowych zapewnia teksturowana powierzchnia wykończenia. Rękawiczki wielokrotnego użytku posiadają wykończenia o różnym stopniu przyczepności – siatkowe, rombowe, diamentowe, marmurkowe. W celu wyboru optymalnego zalecane jest przeprowadzenie próby w warunkach rzeczywistych. W przypadku rękawic stosowanych do precyzyjnych prac, najlepszym rozwiązaniem są rękawice gwarantujące również wrażliwość dotykową.
Stosowane rękawiczek wymaga przeszkolenia personelu, w przypadku rękawiczek przeznaczonych do ochrony przed poważnymi zagrożeniami lub przy produkcji złożonej (III kategoria ryzyka) przeprowadzenie szkolenia z zakresu zasad użytkowania jest obowiązkowe. Użytkowanie rękawic wielokrotnego użytku wymaga ich regularnego mycia i suszenia, kontroli jakości oraz odpowiednio częstej wymiany.
Popularne rękawice lateksowe mogą powodować reakcje alergiczne, problemów takich nie powoduje zwykle zastosowanie rękawiczek z winylu lub nitrylu.
Bezpieczne i komfortowe podłoże
Znaczna część wypadków w pracy wynika z poślizgnięć i upadków, szczególnie narażeni na nie są pracownicy miejsc o dużym ruchu oraz często zabrudzonych. Poprawę bezpieczeństwa i komfortu na takich stanowiskach pracy, można uzyskać dzięki zastosowaniu odpowiedniego typu maty antypoślizgowej:
- powierzchnie o intensywnym ruchu jak ciągi komunikacyjne, klatki schodowe, hale, platformy, rampy – maty o dużej trwałości i odporności na działanie środków chemicznych
- stanowiska praca wykonywana jest na stojąco, nie narażone na poważniejsze zanieczyszczenia środkami chemicznymi – najlepiej sprawdzają się maty łączące właściwości antypoślizgowe oraz anty zmęczeniowe, ułatwiające usuwanie zabrudzeń
- stanowiska pracy o podwyższonym ryzyku zabrudzenia (przemysł, pojazdy i sprzęt budowlany) – maty o strukturze odpornej na zapychanie przez błoto lub smary
- śliskie powierzchnie w mokrym środowisku – stosowana są zwykle delikatniejsze maty i wymagające użytkowania w miękkim obuwiu
Zastosowanie mat o właściwościach przeciw zmęczeniowych na stanowiskach, gdzie znaczna cześć pracy odbywa się w pozycji stojącej, pozwala bardziej równomiernie rozłożyć nacisk stóp na podłoże. Redukuje to ciśnienie wywierane na stopy i przenoszone na kręgosłup praz ramiona , zmniejszając dolegliwości związane z bólem i zmęczeniem o nawet kilkadziesiąt %. Odpowiednio dobrane maty mogą być wykorzystywane między innymi w takich obiektach jak:
- hale produkcyjne, linie montażowe
- zakłady usługowe i gastronomiczne
- placówki handlowe